22 Ekim 2015 Perşembe

Çocuk hakları ve Denizli'de çocuk olmak

İstanbul Başak Sanat Vakfı’ının koordinatörlüğünde ve Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çocuklar Hakları ve Sinema Projesi’nin son günü 5 Ekim’de Denizli’deydi. “Denizli’de çocuk olmak, çocukların sorunları ve ihtiyaçları, insan hakları ve sanat çalışmaları, sivil toplumun demokratikleşme” konularında yapılan çalıştayın katılımcılarından biri Denizli Otizm Derneği'ydi.

Denizli’de bulunan STK’ların proje yürütücüleriyle buluştuğu çalıştay STK’lar arasındaki işbirliğini artırıcı bir etki yarattı. Başak Kültür ve Sanat Vakfı’ndan Belma Yıldıztaş, oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz projenin detaylarını bizimle paylaştılar. Aralarında Van, Bitlis, Batman gibi illerin de bulunduğu toplam 14 kentte yapılan farkındalık çalışmalarının ardından çocuklar kendi kısa filmlerini çekmişler. Proje kapsamında 360 çocukla çalışılmış ve 200’e yakın STK ile işbirliği yapılmış.

Denizlili çocuklarımızın çektiği film yaşıtları okula giderken kendisi ayakkabı boyacılığı yapmak zorunda kalan bir çocuğun yeniden okula dönüşünü anlatıyordu. Filmin oyuncularından birinin arkadaşım Alev’in oğlu Rüzgar olması da hoş bir tesadüf oldu J Derya Hanım, çocukların pek çok konuyu gündeme getirseler bile dezavantajlı gruplara odaklandıklarını anlattı. Bunun aslında büyüdükçe çevreye karşı daha duyarsızlaştığımızın bir örneği olduğunu düşündüm.

Toplantı sırasında USED de kendini tanıttı. Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği, sanatla sağaltım ve göçmenlerle ilgi çalışmalar yapıyor. Eğitmenler arasında yabancılar da var. Bakış açıları çok farklı. Çocuğu sanatla uğraşsın isteyenlerin kapısını çalabilecekleri bir yer. Dernek olarak bizde USED ile birlikte proje gerçekleştirmeyi ve sanatla çocuklarımızı rehabilite ve mutlu etmeyi çok isteriz. Derya Hanımın Hollanda’daki film ekibinde bir otizmli çocuk olduğunu belirtmesi de bizde neden olmasın duygumu daha da artırdı.

Çalıştayın katılımcıları:

Denizli Koruyucu Aile Derneği, Denizli Otizm Derneği, Denizli Down Sendromu Derneği, Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Yıldızlar Spor Kulübü, Girişimci Kadınları Destekleme Derneği, Eğitim-Sen, Türk-Eğitim Sen, Aktif Eğitimciler Sendikası,Alzheimer Derneği, Kadın Hakları Derneği, Denizli Çınar Lions Kulübü, Denizli Diş Hekimleri Odası, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Denizli Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Kadınlar Birliği, PAÜ İşletme Kulübü, Girişimci Kadınları Destekleme Derneği, TOSYOV, DEMSAD, Soroptimist Derneği, Yetim ve Acizleri Koruma Derneği, Kent Konseyi Gençlik Meclisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder