11 Kasım 2017 Cumartesi

ODFED üyeleri İstanbul’da buluştu


Otizm Dernekleri Federasyonu’nun (ODFED) 4-5 Kasım toplantısı üye derneklerin katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantı için İsveç’ten gelen Susanne Jessen, ülkesindeki otizmli çocukların eğitimi ve sosyal hakları konusunda bilgi verdi.

Otizm Dernekleri Federasyonu üyesi 20 dernek, federasyonun kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini ve Otizm Eylem Planı hakkındaki son gelişmeleri gözden geçirmek amacıyla biraraya geldi. Toplantının ilk gününde üye dernekler kendi çalışmalarını aktardı. Bir yıl once Resmi Gazete’de ilan edilen Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesine ilişkin bugüne kadar yapılanlar mercek altına alındı. İkinci gün yapılan ODFED yol haritası toplantısının moderatörlüğü ise Ayça Bulut Bircan tarafından yapıldı.

İsveç Konsolosluğu, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişim ve Engelli Kadın Derneği tarafından yürütülen Erişiyorsam Varım projesi kapsamında toplantıya katılmak üzere Türkiye’ye davet edilen İsveç Otizm ve Asperger Derneği temsilcisi ve eğitim uzmanı Susanne Jessen, hem sunum yaptı hem de katılımcıların sorularını yanıtladı. Jessen, katılımcılara İsveç’te otizme bakış, yasal düzenlemeler, otizm ve çalışma hayatı, toplum içinde yaşam ve eğitim konularında bilgi verdi.

40 yıldır bu alanda görev yaptığını, çocukların yanı sıra yetişkinlerle de çalıştığını ifade eden Jessen, şunları söyledi: ‘’İsveç’te 1994 yılında çıkan ve reform niteliğinde bir yasa var. LSS isimli bu Sosyal Koruma Kanunu ile engelliler, önemli ve dinlenmesi gereken bireyler haline geldiler. Yasanın amacı insanların sosyal hayata tam katılımını ve eşit olmalarını sağlamak.

Belediyelerin büyük sorumlulukları var ve bunlar yasayla düzenlenmiş durumda. Otizmli bireyler danışmanlık hizmeti ve diğer kişisel destekler alabilyor. İsveç’te birçok insan, özellikle yetişkinler 24 saat boyunca kendi evlerinde bir asistanla yaşıyorlar. Evdeki ebeveyn yüklerini azaltmak için de destekler var. Otizmli çocuğu alıp ailenin nefes alması sağlanıyor. Bireyin seviyesinden bağımsız bu servis alınabiliyor. Onun dışında kısa sureli başka yerde kalma hizmeti olabiliyor. 29 yaşını geçen ve bir işte çalışamayacağı kesinleşen otizmli bireylere de emekli maaşı bağlanıyor ve kira yardımı yapılıyor.’’



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder