17 Kasım 2017 Cuma

Çocuklar oyunla öğrenir

Denizli Otizm Derneği’nin ‘’Aileler Soruyor, Uzmanlar Yanıtlıyor’’ söyleşilerinin üçüncü konuğu çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yazar Hülya Gürel oldu. Gürel, ebeveynlerin kendisine ve çocuklarıyla oyun oynamaya zaman ayırmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Evde oyun şart
Farklı gelişim gösteren çocuk sahibi olmanın zorlukların yanı sıra fırsatlar da sunduğunu ifade eden Hülya Gürel, ailelerin kendisine zaman ayırmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Gerektiğinde mola vermesini bilen ailelerin daha güçlü, daha araştırmacı, daha girişimci, daha sabırlı ve daha toleranslı olduğunu belirtti. Oynayarak öğrenmenin kalıcı olduğuna dikkat çeken Gürel, bunun otizmli çocuklar için de geçerli olduğunu dile getirdi. ‘’Çocuklarla evde oyun oynayalım. Oyun çocuğun öğrenme aracıdır. Kendini ifade etmesinde, arkadaşlık kurup rahatlamasında yardımcıdır. İtici bir güçtür’’ dedi.

Hep destek tam destek
Denizli Otizm Derneği kurulduğundan beri her zaman İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yaptıklarını belirten dernek başkanı Dudu Karaman Dinç şunları söyledi: ‘’ İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile geçen yıl işbirliği protokolü gerçekleştirdik. Hülya hocamız da bu kapsamda söyleşiye katıldı. Kendisi aynı zamanda Anne Okula Gidelim mi, Anne Uykum Var, Anne Çişim Var isimli kitapların yazarı. Böyle değerli bir ismi ağırlamaktan onur duyduk. Denizlimizin bu güzide okulundan başta çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü öğretmen ve öğrencileri olmak üzere her zaman destek gördük. Bugüne kadar yaptığımız pek çok etkinlikte ve yaz okullarımızda bizi hiç yalnız bırakmadılar. İlk yaz okulumuzu onlarla yaptık, tersine kaynaştırma yaz okullarımızda da okulun öğrencileri ve mezunları yanımızdaydı. İyi ki varlar, iyi ki bizimleler. Onlar sayesinde genişleyen gönüllü ağımızın verdiği güç biz aileleri hayata karşı daha dirençli yapıyor.  Çok teşekkür ediyoruz.’’
Ailelere öneriler
  •  Her gün ez az 20 dakika onunla baş başa oyun oynamaya vakit ayırabilirseniz, çocuğunuzun daha sakinleştiğini, daha öğrenmeye açık hale geldiğini zaman içerisinde gözlemleyebilirsiniz. 
  • Her gün 10 dakika tüm iletişim araçlarını kapatıp, sessiz ve sakin bir şekilde onunla vakit geçirin. Nerede olmaktan hoşlanıyorsa, yatak, koltuk, halı vb. çocuğunuzun yanına sokulun. Ondan hiçbir talebiniz olmasın. Ona şefkat gösterin, nefesini dinleyin, kalp atışlarını dinleyin. Çocuğunuzun bunları yapmasına fırsat verin. Koşulsuz kabul ettiğinizi ona hissettirin. Elleriniz onu kabul ettiğinizi ona anlatsın.
  • Çocuğunuzun başkasına yardım edebileceği basit bir fırsat yaratın. Ve yardım ettiği kişinin ona teşekkür etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ev işlerinde keyifle katılabileceği bir sorumluluk verin ve her gün bu işi yapmasına yardım edin. Çocuğunuz işi tamamladıktan sonra bunu tüm aile bireylerinin görmesini sağlayın ve onu hoşuna gidecek şekilde övün. Evdeki diğer çocuklar için de aynı fırsatı tanıyın. Ve çocuğunuzun kardeşlerini övmesine (alkış, öpücük, sözcükler vb.) yardımcı olun.
  •  Sadece çocuğunuzun gözüyle görmek ve onun nasıl hissettiğine odaklanarak, haftada ya da 15 günde bir olmaktan rahatsızlık duymayacağı yeni yerlere minik geziler düzenleyin. (müzik aletleri satan bir dükkân, el sanatları atölyesi, manav ya da bahçe düzenlemesi yapan bir dükkân vb.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder