Bütün Türkiye'de otizmle ilgili faaliyet gösteren dernek, vakıf ve federasyonların katılımıyla 26-27 Kasım'da Konya'da yapılan toplantının ardından Türkiye Otizm Meclisi oluşturuldu. SOBE Vakfı ve Konya Selçuklu Belediye Başkanı İbrahim Uğur Atalay'ın muhteşem ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Otizm Meclisi'nin oluşturulması, bu alanda yıllardır emek veren STK'lar için büyük bir umut oldu. Denizli Otizm Derneği ve Otizm Dernekleri Federasyonu'nun bir üyesi olarak biz de oradaydık :)
OSB olanların, toplumsal hizmetlerden diğer bireylerle eşit yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla STK'lar tarafından hazırlanan otizm eylem planının Aile ve Sosyal Politikalar tarafından revize edilen hali, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde İstanbul'da düzenlenecek programla açıklanacak. Başbakan Binali Yıldırım tarafından kamuoyuyla paylaşılması planlanan çalışmanın otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırması hedefleniyor.
Eylem planına göre, toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin artırılması ve kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesinin sağlanmasının yanı sıra otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamaları yapılacak ve izleme programları geliştirilecek.Tanı alan çocukların aileleri için sosyal destek mekanizmaları oluşturulacak ve aile bütünlüğünün sağlanmasına yönelik tedbirler artılacak. Otizmli bireylerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasının da sağlanacağı eylem planına göre, otizmli bireylerin istihdamları için çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler de yapılacak.
Otizmli birey ve aileleriyle yaklaşık 4 milyon kişiyi etkileyen Otizm Eylem Planı'nın uygulanmasındaki aksaklıkların tespitinde ve giderilmesinde sivil topluma büyük görevler düşüyor. Oluşturulan Türkiye Otizm Meclisi (TOM) de izleme ve denetleme yapacak. TOM'un ilk yıl sekreteryası olarak SOBE Vakfı görev yapacak.